ZSV sinds 1930

— Een warm nest waarin de rechter en de linker hersenhelft niets te kort komen. —

eerste-steen-zsvDe Zeister Schoolvereeniging werd opgericht op 2 september 1929 door een groep gemotiveerde grondleggers waaronder jhr. G.F. van Tets van Goidschalxoord en echtgenote, alsmede de echtparen Simonis, Van Marwijk Kooy en Kortlandt, de heer C.L. van der Graaf en de heer mr. W.M. van der Breggen.

De ZSV opent haar deuren in 1930 in het voormalig kindertehuis ‘De Rusthof’ gelegen aan de Stationslaan 1. In september 1930 worden de eerste lessen gegeven en de school telt dan 53 leerlingen en 5 leerkrachten.

Op 23 juni 1931 wordt de eerste steen gemetseld in de muur bij de hoofdingang van de nieuwe school aan de Verlengde Slotlaan en op 5 november 1931 trekt een stoet met leerkrachten, leerlingen en ouders naar het prachtige toen nog nieuwe gebouw aan de Verlengde Slotlaan. Het schoolgebouw is ontworpen door architect P.J. Koster. Onze school, geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst, is een gebouw om trots op te zijn. In 1940 kent de school 10 leerkrachten en 135 leerlingen.

plakaat ZSVBegin februari 1943 wordt het gebouw gevorderd door de Wehrmacht en is er noodgedwongen tussentijds opvang van de leerlingen in de villa’s Bloemenhof (Lindenlaan 13) en de Lindenhof (Boulevard 14). In november 1945 wordt het schoolgebouw weer vrijgegeven. In 1951 wordt er, anticiperend op de Wet op het Kleuteronderwijs (1955), een kleuterschool aan de Zeister Schoolvereeniging verbonden.

In 1979 wordt het gebouw gedeeltelijk verwoest door een brand die werd aangestoken. Het oude gymlokaal op de eerste verdieping brandt volledig uit. In 1985 worden kleuterschool en lagere school samengevoegd tot de basisschool volgens de Wet op het Basisonderwijs.

Na een aantal verbouwingen wordt in 2006 gestart met de nieuwbouw van de aula en twee lokalen achter het bestaande gebouw.

De sfeer op een school als de ZSV wordt natuurlijk vooral bepaald door het enthousiaste team van leerkrachten en directie. De school telt momenteel 244 leerlingen en 18 leerkrachten. Zij zorgen, onder de verantwoordelijkheid van het bestuur, voor de dagelijkse gang van zaken en vormen samen met de kinderen het kloppend hart van de school.

Doordat het bestuur van de vereniging gevormd wordt door ouders kan onder meer invloed worden uitgeoefend bij de keuze van de leerkrachten en het te geven onderwijs.

Daarnaast speelt het karakteristieke schoolgebouw met zijn unieke uitstraling een prominente rol: de architectuur, het karakteristieke beschermende dak, het plein, de gangen, de lokalen, de ligging. Kortom, een warm nest om trots op te zijn.

Zelfstandig – Samen Vooruit

Klik hier voor uitgebreide geschiedenis in Historie ZSV 1930-2005 (uit jubileumboek)

Is uw vraag beantwoord? Neem anders contact met ons op.